Parabola

 

Napjaink nélkülözhetetlen és mindennapi része, a szatelit antennák által sugárzott és az álltaluk vehető műsorforrások gigászi tömege. Nagyon valós a mondás, hogy a " prabóla antennákkal kitárul a világ ". Valóban igaz mivel ezzel a lehetőséggel szinte nincs tér és távolság mert másodpercek alatt az információ a föld másik oldalára ér, és kedvenc műsorainkat a hazától távoli országokban élve is gond nélkül élvezhetjük.

 

Kedve szerint válogathat, mindenkitől függetlenül a műsorok között, akár ingyen, akár előfizetéses, akár mindkét rendszerben. Nézhet külföldi tv adókat, hallgathat külföldi rádió csatornákat. Ha elköltözik magával viheti.

 

A fixen telepített műholdas rendszerek, egy adott kiválasztott  műholdra beállított vételi lehetőség, egy antennával, egy fejjel és egy beltéri egységgel. Természetesen ebben az esetben egy ilyen kialakítás egy vételi helyet tud kiszolgálni, de megoldható kettő négy vagy akár nyolc vételi pont is. A technikai lehetőségek adottak arra, hogy speciálisan kiképzet, az az multifókuszos antennákkal több műhold músorát is tudjuk nézni. De lehetőségünk van egyedi antennák esetében a fotgathatós motoros kivitelezésre is. Ebben az esetben, egy antennával és egy a forgatásra kialakított motorral ellátott rendszeren kerestül adók százai válnak elérhetővé számunkra.

 

Természetesen ehez megfeleő digitális beltéri egység, antenna, forgató motor szükséges az eredményes vétel érdekében.

A következőkben, olvashat erről a technológiáról bővebben is.

 

Itt megtudhatja milyen a műhold helyzete a lakóhelye szerint

 

A mai technológiai lehetőségekkel már egy 60 cm-es antennával is tökéletes vételi lehetőséget lehet biztosítani. természetesen a magyasabb igények kielégítéséhez jóval nagyobb méretű antennára van szükség. Pl ha olyan ország műsorait szeretnénk nézni, amelynek a besugárzottsági  szintje alacsony hazánkban akkor minden féle  képpen nagyobb méretű antennára lesz szükségünk.  ( Türk-Sat, Arab-Sat ..stb )

 

Természetesen nagyon fontos az ilyen esetekben az antennák pontossága és múszaki minősége is a biztonságos vétel érdekében !

 

Tudta ? hogy ..........

a távközlési műholdak az egyenlítő felett, 35786 km magasan keringenek, mert ebben a magasságban a keringés miatti centrifugális erő és a gravitáció éppen megegyezik és kioltják egymást, így a műhold nem esik le és el sem repül. A műholdak Föld körüli keringési sebessége megegyezik a Föld forgási sebességével. Mindezek következtében a Föld bármely pontjáról (ahonnan látható) mindig azonos helyen, látszólag mozdulatlannak látszik.

 

Egy antenna több fejjel és több műhold vétele

 

Ebben az esetben olyan antennát kell választani, ami technikai paraméterei folytán alkalmas az egy antenna több műhold vételre. Ezek az un. multi fókuszos antennák. Ezzel a megoldással akár 20 - 30 fokos nyalábot is át lehet fogni, és a fejeket egy elektronikus kapcsolóval minden beavatkozás nélkül tudjuk irányítani, melyet a készülék automatikusan elvégez.

Ha arra alkalmas méretű és formájú parabolát választunk, lehetséges több műhold vétele egy tányérral. A legtöbb 60-85 cm átmérőjű antenna alkalmas pl. a monoblock fej beszerelésére, amellyel az Astra és a Hotbird műholdak foghatók. Természetesen léteznek más kiépitések is, de az ára és az egyszerüsége miatt ma ez a legnépszerűbb megoldás.

 

 

Munka

 

A multifókuszos rendszerek alap elmélete a gyakorlatban.

 

 

 

MonoBlock fej esetén a beállítás iránya

Forgatható parabola antennás rendszerek

 

 


A legtöbb műho ldas program vételére ezek a rendszerek alkalmasak. Az adott földrajzi helyen fogható műholdak mindegyike elérhető egy megfelelően méretezett rendszerrel. A parabolaantennát egy elektronikus vezérlésű motor mozgatja a megfelelő pozícióba. A motor felépítése olyan, hogy a műholdak pályáját tökéletesen követi. Ennek feltétele természetesen a jó beállítás, ami nagy gyakorlatot és pontosságot igényel. A mai berendezések szinte kevés kivétellel, mindegyike alkalmas az USALS vagy GOTO X rendzer használatára ami feltétele a motoros vezérlés lehetőségének. A rendszer a levezető kábelen kerestül kap áram ellátást, a beltéri egységen keresztül.

optibox

Főbb paraméterekGyakorlatilag az összes korszerű digitális műholdvevő tudja működtetni. Nem szükséges külön kábelezés, mivel fel kell fűzni a fejkábelre, és azon keresztül megkapja a vezérlést, valamint a forgatáshoz szükséges tápfeszültséget.

 • Diseqc forgatómotor GoToX funkcióval
 • Fém fogaskerekes
 • Fémházas
 • Kotyogásmentes kialakítás
 • Automatikus utánszabályozás
 • 120 cm-es antennaátmérőig

-----------------------------------------------------

 • fém fogaskerekes, masszív kivitel
 • könnyen hozzáférhető csatlakozók és kezelőgombok
 • maximális antennaátmérő: 140 cm
 • mozgatási tartomány: ± 80°
 • kompakt kivitel
 • csendes működés
 • hardveres és szoftveres határérték beállítás
 • sebesség: 2,5°/sec (18V) 1,9°/sec (13V)
 • antenna tartó cső mérete: ø55 mm, hossz: 160 mm
 • árbócméret: ø35-65 mm
 • áramfelvétel: 50mA (készenlét) 200 mA(normál) 350 mA (max.)
 • nyomógomb és indikátor LED a beállításhoz

 

 

Több műhold vételére, és több vételi hely kialakítására alkalmas rendszerek elemei.

 

Ebben az esetben egy központi helyen létesített antenna lát el műholdas jellel több vételi helyet illetve lakást. Tehát nem szükséges minden lakáshoz külön parabolát felszerelni. A rendszer fő eleme egy ún. multiswitch, amely jelek feldolgozását és szétosztását végzi. Társasházaknak vagy több készülék esetén ideális megoldás!

Közösségi rendszerek csak fix kiépítésben telepíthetők, egy vagy több műhold vételére is megoldható. UPC direct beltéri egységekkel is működik.

 

 

Megrendelés felvétele az alábbi elérhetőségen

 

E-mail:. antennaklinika@hdsnet.hu

Tel:  06 30 222 2912

 

 

 

 

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Ha egymástól távolabb eső műholdakkal próbálkoznánk, már érdemes multifókuszos parabolát választanunk. Ezekkel 30-40 fok is átfogható, és akár 15 műhold vétele is megoldható. Az antenna minden egyes fej esetében egy 90 cm-es antenna teljesít-ményének felel meg. A fejek közötti átkapcsolás teljesen automatikusan oldható meg, és egy pillanat alatt lejátszódik.

Hírek

 • DIGI FILM HD minőségben

  A HBO HD és a Filmbox HD után újabb HD minőségű prémium mozi csatorna érhető el hazánkban, igaz a DIGI Film (HD) a DIGI műholdas és kábelhálózatán érhető el a nagyobb szolgáltatóknál, miközben a DIGI az HBO HD-t és a Filmbox HD-t nem továbbítja. A DIGI Film HD műholdon a 11,823(H) GHz-en, a Sport 1 HD korábbi helyén érhető el. (A Sport 1 HD-t már a UPC Directtől kapják a DIGI TV műholdas előfizetői, így a DIGI Film HD vehette át a felszabadult kapacitást.) A DIGI TV honlapján lévő csomaginformációk alapján a HD változatnak nincs feléra, tehát havi 300 Ft-ért érhető el az SD és HD változat együtt. A DIGI Film HD várhatóan a DIGI TV digitális kábeles hálózatán is elérhető lesz.

 • Radikális változás a Keleti 75 fokos ABS 1 Műholdon
  2014-07-06 10:47:24

  ABS 

  Április végén állt üzembe az ABS2 műhold a keleti 75 fokon  Az új műholdat 2014 februárjában állították végleges röppályára. Ezután rövidesen elkezdődött a csatornák áthelyezése az új műholdra. Az ABS1 műhold sajnos sok helyen nem volt jól vehető, a 75 fokos keleti elhelyezés miatt Magyarországon. A régi ABS1-ről azonban sok ingyenes és kódolt program volt elérhető Oroszországból..

  Az új műholdat azonban a jelenlegi tapasztatok szerint, a régihez képest lényegesen kisebb lesugárzásra állították be, ezért Magyarországon a vétele csak, jóval nagyobb antennával lehetséges. A biztonságos vételhez 120-140 cm -es antennát kell használni, de 100 cm körüli mérettel már működnek egyes  transzponderek.

  Az orosz műsorok európai vétele más műholdakról is lehetséges. A kisebb antennákat jól lehet használni, a Hotbird 5/6 műholdra, ( Moszva 1 csatorna, RTR Planeta stb, a 80-90 cm -es mérettel már jól vehető néhány magyarország felé is sugárzott műsort is, pl. a kelet 53 fok, kelet 5.0 fok. 

   

 • Hány holdról vehetünk adásokat?
  2011-09-10 11:20:42

  Magyaroszágon vételi helytől és antennamérettől függően körül-belül nyolcvan különböző távközlési műhold jeleit lehet fogni. Egy egyszerű, kb. 80-90 cm átmérőjű forgatósparabolaantennával is jó esélyünk van több mint harminc különböző műholdpozícióból több mint ezer szabadonvehető TV adást elcsípni.

 • A műhold őse... Tudta ?
  2011-09-10 11:18:38

  A szovjet Szputnyik—1 volt a Föld első műholdja, az első űreszköz, amelyet a világűrbe juttattak. Felépítését tekintve egy 58 cm átmérőjű, 83,6 kg tömegű alumínium gömb volt, amelynek egyik oldalán négy darab, 2,4 m-es antenna nyúlt hátra.
  A kis műhold rádióadói a mára legendássá vált bip-bip-bip csipogást sugározták, melyet a világ minden táján sikerült fogniuk a rádióamatőröknek (és más, például katonai rádióvevőknek). A Szputnyik-1 1957. október 4-én startolt és 92 nappal később a légkör fékező hatására olyannyira lelassult, hogy visszasüllyedt az atmoszférába elégett. Összesen 1440 keringést teljesített, melynek során 70 millió kilométert tett meg.

 • Változás a Rai 1 2 3 sugárzási transzporderén
  2011-05-30 11:10:18

  2011 május 26.-tól megszűnt a RAI olasz csatornáinak sugárzása a Hot Bird műhold 11.767 Ghz-en . A műsorok új frekvenciára kerültek a Hot Bird műholdon. A beltéri egységeket az új adatok alapján ujra kell programozni.

  Ha gondot jelent a változtatás elvégzése, keressen bizalommal, és megoldjuk a programozást.

  Beállítási adatok

  Pozíció: Hotbird 13° East
  Frekvencia: 10.992 Ghz
  Polarizáció: Vertikális
  Simbol Rate: 27.500
  FEC: 2/3

 • Egy hasznos program...
  2011-03-19 19:58:28

   

  Egy apró de renkívűl hasznos program, hogy antenna vétel, vagy telepítés előtt könnyen megle-hessen határozni, hogy mely irányban található az a műhold amit használnánk.

  satcom.jpg

  Kattints a képre!

 • Földi digitális DVB-T vétel
  2011-03-17 11:25:06

  DVB-T antennák szerelése uj Mpeg4 szabványú tv készülékekhez.

  Beltéri vevővel, régi tipusú televíziókhoz is.

  Set top boxok már 10,000 ft-tol

  Vevőantennák már 6,000 ft-tól

   .

   


 • Akciós műholvevők szereléssel.
  2011-03-17 10:35:30

  Szabadon vehető csatornák vételéhez, műholdvevők telepítése szereléssel együtt.

  antenna_8.jpg

  Felszereléssel 35.000 ft-tól

  60 cm parabola
  Optibox beltéri egység
  Inverto vevőfej
  Fali vagy erkély konzol
  Euroscart kábel
  min 10 méter koax kábel
  Kiszállás, szerelés

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   Asztali nézet