Mindig TV logo 

 

Forró vonal

Hivatalos Mindig TV szerelő

Berkes László

06 30 222 2912

 

Antenna

A födi digitális vételről

 

Miről is van szó?


A DVB-T betűszó egy rövidítése az angol "Digital Video Broadcast-Terrestrial" kifejezésnek. Tulajdonképpen a digitális földfelszíni televízióadást tömöríti magában, amely a jelenlegi analóg műsorok számát magasan fölülmúlja majd a folyamatos kiépítések során. A kiváló kép-és hangminőségen mellett gazdaságos üzemeltetést is biztosít, hiszen nincs előfizetési díj és egyszerű tető-és szobai antennával elérhető a vétele.

A hagyományos televízió készülékekkel a DVB-T adások közvetlen vétele nem lehetséges. Egy közbülső jelátalakító készüléket kell (set-top-box) alkalmazni, hogy a digitálisban sugárzott adást a hagyományos vevőkészülékeken is lehessen venni. Az újabb televízió vevkészülékekben már ez az átalakító eszköz be van ill. be lesz építve.
Az eltérően a hagyományos analóg földi (földi vétel - vétel antennán keresztül) átviteltől a digitális kompressziós (tömörített) technológia lehetségessé teszi több program átvitelét egy frekvencián. Ezek az un. transzponderek, amelyeken több műsor sugárzása válik lehetővé. Az analóg sugárzás lekapcsolásakor 5 transzponder fog üzemelni és ekkor már közel 30-35 műsor válik nézhetővé.

kulcsrakesz-kulcs.jpg

A  digitális technológia egy ez ideig pédátlan programválasztékot ad kiváló képben és hangminőségben, mindezt a földi tető- és szobai antennákon keresztül.
A kép- és hangjeleken túl további kiegészítő szolgáltatások is találhatók a DVB-T -nél az adatszolgáltatások mellett, pl. elektonikus programkalauz (EPG) és különböző játékok, amelyeket az otthoni képernyőre eljuttatnak.


A DVB-T előnyeiről sok minden elhangzott már, azonban nem árt felidézni, hogy mi is az a tényező, ami a korábbi adások fölé helyezi ezt az új technológiát. Hordozható és mozgatható a televízió digitális képben és hangminőségben hozzáadott értékkel és költségelőnnyel. Új dimenzióját jeleníti meg a DVB-T technológia a televíziózás szokásokban is. Nincsenek havi fenntartási díjak és nem szükséges kábeltévé díjat fizetnie. Ugyanazon digitális technika található meg itt is, mint a műholdas rendszerekben. Lehetőséget kínálhat nyelvválasztásra is és a hang vonatkozásában pedig a házi mozi rendszer kiszolgálását is elvégzi.


A DVB-T televízió adók adatokat közvetítenek, amelyeket egy tömörítési eljárással a digitális audió és videó jeleket alakítanak át az MPEG-2 és MPEG-4 szabvány alapján. Ezek a továbbítások a HDTV-t és más nagy tömörítésű módszereket beleértve tartalmazhatnak minden adatot a digitális közvetítéshez. A módszer egy hatalmas javulás az analóg jelek továbbítását illetően, amelyek különálló jeleket követeltek a továbbítástól.


Magyarországon az MPEG-4 szabvány kerül bevezetésre az egyik legkorszerűbb Európában, amelyet a pályázatában az Antenna Hungária is vállalt. Az MPEG-4 bemutatására a pekingi olympiai játékok közvetítése során került sor kisérleti jelleggel Budapest körzetében HD minőségben, ami osztatlan elismerést és sikert váltott ki az eszközökkel rendelkezőknél. Az átállás a digitális földi vételre nekünk műsorfogyasztóknak is jól jön.

DVB-T - hogyan lehet venni?

Több lehetőség is kínálkozik az Ön számára, hogyan lehetséges venni lakóhelyén a DVB-T adásokat. Tekintsük át azok feltételeit és utána részleteiben is megtárgyaljuk a különböző eszközigényeket, beszerzési lehetőségeket és az eszközök beszerelésével kapcsolatos tudnivalókat.

Mi szükséges a DVB-T vételéhez?

Először is, ami a legfontosabb, hogy az adott területen már legyen DVB-T adás és megfelelő fedettséggel rendelkezzen, azaz a jelszint elegendő legyen. Annyit már most érdemes tudni, hogy a területi ellátottság nem egyik pillanatról a másikra fog megtörténni.


Néhány antenna típus melyekkel elérhető a biztos antenna jel

 DVB-T vevo antennak

   DVB-T vevo antennak                             DVB-T vevo antennak

Egy hagyományos televízió készülék a digitális jelek vételére közvetlenül nem alkalmas. Ahhoz, hogy a mostani készülékével a digitális adásokat venni tudja szüksége van egy DVB-T vevőre (DVB-T Set-top-box, vagy DVB-T konverterre). Ezt kell a vételi lehetőséggel ellátott területen az antennához csatlakozatni ( tető-, vagy szobai antenna). Ezt az eszközt kell közbe iktatnia a televízió készülék és az antenna közé.


A digitális televízió vételhez az átállásnál, a sugárzások beindulásával nem kell feltétlenül megszokott televízióját kicserélnie. A DVB-T Box megoldja ezt a kritikus problémát és a rendelkezésére álló készülékén minden további nélkül élvezheti a digitlis tv. előnyeit. Természetesen az új LCD televízió készülékek már fel vannak készítve a DVB-T vételére. Amennyiben több készüléket is üzemeltetnek otthonukban, úgy mindegyik televízió készülékhez szükséges egy ilyen átalakító, vagy új készülék vásárlásánál vegyék figyelembe a DVB-T vételi lehetőségét a készüléknek. A új készülékek vásárlásánál azonban már most vegyék figyelembe a készülék vételi alkalmasságát a hazánkban bevezetett szabványnak megfelelően, tehát az MPEG-4 vételére alkalmas legyen

Mindig Tv

DVB-t sugárzás hazánkban.

2008 december elsején indult Magyarországon az üzemszerű DVB-t sugárzás, amit a MinDig tv névre kereszteltek. Az induláskor 66%-os lefedettség több lépcsőben 2010 végére elérte a 95%-os szintet. Mára tehát az ország legnagyobb részén elérhető a digitális földi sugárzás. A DVB-t rendszeren ingyenes
en nézhetők az országos közszolgálati és kereskedelmi műsorok és az Euronews, francia tulajdonú hírcsatorna. További 10 csatorna vétele pedig kedvező havidíjak mellett, kártyás előfizetéssel lehetséges.

Jelenlegi műsor választék, és az Ingyenes csatornák:

M1 HD, M2 HD, RTL, Tv2, Duna, Duna II, Euronews,

mindigtv__alap.jpg

Jelenlegi műsor választék, a fizetős csatornákkal: Összesen 33 csatorna

 • Az alapcsomag részeként 10 népszerű csatorna műsora érhető el (a hét ingyenes csatornán felül): National Geographic, AXN, Film+, Cool, SportKlub, Disney Channel, FEM3, Hír TV, ATV és a Private Spice.
 • A családi csomag részeként további 13 népszerű csatorna műsora érhető el (az alapcsomag és az ingyenes csatornákon felül): Viasat3, Comedy Central, Universal Channel, Spektrum, History, Minimax, Cartoon Network, Prizma, Muzsika Tv, Sport1, Sport 2, Pro 4 és a Dorcel TV
 • KÜLÖN előfizethető az HBO mozicsatorna is..

Ügyfeleinknek lehetősége van határozott idejű előfizetői kártyát vásárolni.


Határozott idejű szerződés esetén választható 12 havi MinDig TV Extra alapcsomag vagy családi csomag szolgáltatás. A kiválasztott konstrukcióhoz tartozó egyszeri díjak megfizetését követően az igényelt kártya 12 hónapig biztosít lehetőséget a kódolt csatornák (10+7) vagy (23+7) vételére.

 

mindigtv__extra.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2014. Augusztusi adótáblázatot

 

ITT

nézheti meg

 

Adótáblázat a földi digitális sugárzás országos vételi lehetőségeiről

                                                           2013. 11. 28. adatok

 

 

 

 

 

Budapest környéki lefedettségBudapest - Szabadság hegy (körsugárzó, nagy adóteljesítmény!)

bp_szab-hegy.jpg

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető,

Fehér - nincs lefedettség

Budapest - Hármashatár hegy (keleti, déli 60fok nyílásszögű antennák)

bp_3-hatar-hegy.jpg

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség

Ajánlott vételi helyek: Budapesten és 20 km-es körzetében, ahol nincs lehetőség a Száva utcai és Szabadság hegyi adó vételére

 

Budapest - Száva utca (nyugati 60fok nyílásszögű antenna)

bp-szava-lefed.jpg

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség

Ajánlott vételi helyek: Budapesten, ahol nincs lehetőség a Hármashatár hegyi és Szabadság hegyi adó vételére, vigyázat csak nyugati irányban sugároz!

 

Kékes (körsugárzó, kis adóteljesítmény!)

kekes-lefed.jpg

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség


Ajánlott vételi helyek: Dunakanyar (Leányfalu, Tahitótfalu, Szentendre), Gödöllőtől keletre. Budapesten gyenge jelszintet produkál, vétele nem ajánlott!

 

Gerecse (körsugárzó, nagy adóteljesítmény!)

gerecse-lefed.jpg

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség

Ajánlott vételi helyek: Biatorbágy, Páty, Telki és térsége, Esztergom és térsége, ahol nincs lehetőség a Budapesti adók vételére

 

Kiskőrös (körsugárzó, nagy adóteljesítmény!)

kiskoros-lefed.jpg

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség

 

 

A földi digitális vételhez használható két antenna típus

 

 

 

 

Egy típus a földi digitális vevőkészülék közül

 

Néhány műszaki paraméter

 

USB port video és zene lejátszásra, képek nézegetésére és szoftver frissítésre
Video kimenetek: HDMI, SCART (RGB, CVBS)
Digitális hangkimenet(S/PDIF) koaxiális
1000 csatornás memória kapacitás
Választható felbontás 1080i, 720P és 576P
MPEG-2, MPEG-4 és H.264 támogatás
A kezelő által beállítható csatornaszámok támogatása
Kristálytiszta tv kép és kiváló hang
Elektronikus program újság (EPG)
Alacsony áramfelvétel: Stand By állapotba kapcsol meghatározott idő elteltével
Események keresése közvetlenül az EPG-ből
Többnyelvű DVB feliratozás és audio hang támogatás**
Teletext támogatás
Kedvencek lista tv és rádió csatornákhoz
Gyermekzár funkció a menü és a beállított csatornák zárolása
Többnyelvű OSD menü
Szoftver frissítés USB 2.0 porton keresztül
Automatikus és kézi keresési funkciók
Számos kézi beállítási lehetőség:
Bekapcsolás az utoljára nézett csatornán
UHF/VHF Tuner loop-through funkcióval
5 V kimenetes aktív antenna támogatás

 

DVB-T


A Mindig tv matricával ellátott típusok

Triax - TR500H
Optibox - T1000 HDCX
Strong - SRT 8345 CI
Strong - SRT 8300CI
Technisat - DIGYBOXX T4 CX
Technisa t- HDT4
Alcor - HD8000
Alcor - HD2000

Ingyenesen nézhető csatornák

 • m1 HD
 • m2 HD
 • Duna tv
 • Duna II.
 • RTL Klub
 • TV2
 • Euronews ( eng, ger, fra)
 • MinDig tv info csatorna

  Előfizetéses csatornák
 • National Geographic
 • AXN
 • Cool tv
 • Disney tv
 • Film+
 • Fem3
 • Sport Klub
 • Hír tv
 • ATV
 • Private Spice ( 18+)
 • HBO

 

A DVB-T rendszerekről bővebben is olvashat az ANTENNA HUNGÁRIA hivatalos üzemeltető oldalán, vagy a MINDIG TV hivatalos oldalán

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapest környéki lefedettség, az adók tükrében (csak nálunk található!)Budapest - Szabadság hegy (körsugárzó, nagy adóteljesítmény!)

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség

Ajánlott vételi helyek: Budapesten és 60 km-es körzetében

Budapest - Hármashatár hegy (keleti, déli 60fok nyílásszögű antennák)

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség

Ajánlott vételi helyek: Budapesten és 20 km-es körzetében, ahol nincs lehetőség a Száva utcai és Szabadság hegyi adó vételére

 

Budapest - Száva utca (nyugati 60fok nyílásszögű antenna)

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség

Ajánlott vételi helyek: Budapesten, ahol nincs lehetőség a Hármashatár hegyi és Szabadság hegyi adó vételére,
vigyázat csak nyugati irányban sugároz!

 

Kékes (körsugárzó, kis adóteljesítmény!)

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség


Ajánlott vételi helyek: Dunakanyar (Leányfalu, Tahitótfalu, Szentendre), Gödöllőtől keletre.
Budapesten gyenge jelszintet produkál, vétele nem ajánlott!

 

Gerecse (körsugárzó, nagy adóteljesítmény!)

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség

Ajánlott vételi helyek: Biatorbágy, Páty, Telki és térsége, Esztergom és térsége, ahol nincs lehetőség a Budapesti adók vételére

 

Kiskőrös (körsugárzó, nagy adóteljesítmény!)

Zöld - erős jelszint, Sárga - csak nagy nyereségű antennával vehető, Fehér - nincs lefedettség

Hírek

 • DIGI FILM HD minőségben

  A HBO HD és a Filmbox HD után újabb HD minőségű prémium mozi csatorna érhető el hazánkban, igaz a DIGI Film (HD) a DIGI műholdas és kábelhálózatán érhető el a nagyobb szolgáltatóknál, miközben a DIGI az HBO HD-t és a Filmbox HD-t nem továbbítja. A DIGI Film HD műholdon a 11,823(H) GHz-en, a Sport 1 HD korábbi helyén érhető el. (A Sport 1 HD-t már a UPC Directtől kapják a DIGI TV műholdas előfizetői, így a DIGI Film HD vehette át a felszabadult kapacitást.) A DIGI TV honlapján lévő csomaginformációk alapján a HD változatnak nincs feléra, tehát havi 300 Ft-ért érhető el az SD és HD változat együtt. A DIGI Film HD várhatóan a DIGI TV digitális kábeles hálózatán is elérhető lesz.

 • Radikális változás a Keleti 75 fokos ABS 1 Műholdon
  2014-07-06 10:47:24

  ABS 

  Április végén állt üzembe az ABS2 műhold a keleti 75 fokon  Az új műholdat 2014 februárjában állították végleges röppályára. Ezután rövidesen elkezdődött a csatornák áthelyezése az új műholdra. Az ABS1 műhold sajnos sok helyen nem volt jól vehető, a 75 fokos keleti elhelyezés miatt Magyarországon. A régi ABS1-ről azonban sok ingyenes és kódolt program volt elérhető Oroszországból..

  Az új műholdat azonban a jelenlegi tapasztatok szerint, a régihez képest lényegesen kisebb lesugárzásra állították be, ezért Magyarországon a vétele csak, jóval nagyobb antennával lehetséges. A biztonságos vételhez 120-140 cm -es antennát kell használni, de 100 cm körüli mérettel már működnek egyes  transzponderek.

  Az orosz műsorok európai vétele más műholdakról is lehetséges. A kisebb antennákat jól lehet használni, a Hotbird 5/6 műholdra, ( Moszva 1 csatorna, RTR Planeta stb, a 80-90 cm -es mérettel már jól vehető néhány magyarország felé is sugárzott műsort is, pl. a kelet 53 fok, kelet 5.0 fok. 

   

 • Hány holdról vehetünk adásokat?
  2011-09-10 11:20:42

  Magyaroszágon vételi helytől és antennamérettől függően körül-belül nyolcvan különböző távközlési műhold jeleit lehet fogni. Egy egyszerű, kb. 80-90 cm átmérőjű forgatósparabolaantennával is jó esélyünk van több mint harminc különböző műholdpozícióból több mint ezer szabadonvehető TV adást elcsípni.

 • A műhold őse... Tudta ?
  2011-09-10 11:18:38

  A szovjet Szputnyik—1 volt a Föld első műholdja, az első űreszköz, amelyet a világűrbe juttattak. Felépítését tekintve egy 58 cm átmérőjű, 83,6 kg tömegű alumínium gömb volt, amelynek egyik oldalán négy darab, 2,4 m-es antenna nyúlt hátra.
  A kis műhold rádióadói a mára legendássá vált bip-bip-bip csipogást sugározták, melyet a világ minden táján sikerült fogniuk a rádióamatőröknek (és más, például katonai rádióvevőknek). A Szputnyik-1 1957. október 4-én startolt és 92 nappal később a légkör fékező hatására olyannyira lelassult, hogy visszasüllyedt az atmoszférába elégett. Összesen 1440 keringést teljesített, melynek során 70 millió kilométert tett meg.

 • Változás a Rai 1 2 3 sugárzási transzporderén
  2011-05-30 11:10:18

  2011 május 26.-tól megszűnt a RAI olasz csatornáinak sugárzása a Hot Bird műhold 11.767 Ghz-en . A műsorok új frekvenciára kerültek a Hot Bird műholdon. A beltéri egységeket az új adatok alapján ujra kell programozni.

  Ha gondot jelent a változtatás elvégzése, keressen bizalommal, és megoldjuk a programozást.

  Beállítási adatok

  Pozíció: Hotbird 13° East
  Frekvencia: 10.992 Ghz
  Polarizáció: Vertikális
  Simbol Rate: 27.500
  FEC: 2/3

 • Egy hasznos program...
  2011-03-19 19:58:28

   

  Egy apró de renkívűl hasznos program, hogy antenna vétel, vagy telepítés előtt könnyen megle-hessen határozni, hogy mely irányban található az a műhold amit használnánk.

  satcom.jpg

  Kattints a képre!

 • Földi digitális DVB-T vétel
  2011-03-17 11:25:06

  DVB-T antennák szerelése uj Mpeg4 szabványú tv készülékekhez.

  Beltéri vevővel, régi tipusú televíziókhoz is.

  Set top boxok már 10,000 ft-tol

  Vevőantennák már 6,000 ft-tól

   .

   


 • Akciós műholvevők szereléssel.
  2011-03-17 10:35:30

  Szabadon vehető csatornák vételéhez, műholdvevők telepítése szereléssel együtt.

  antenna_8.jpg

  Felszereléssel 35.000 ft-tól

  60 cm parabola
  Optibox beltéri egység
  Inverto vevőfej
  Fali vagy erkély konzol
  Euroscart kábel
  min 10 méter koax kábel
  Kiszállás, szerelés

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   Asztali nézet