Mit jelent Önnek !?

 

A hagyományos SD, és a HD mint kép?
Napjainkban szabadidőnk eltöltésében a televíziózás fontos szerepet játszik. Kimutatások szerint az átlag világpolgár heti 16,6 órát tölt tévénézéssel, míg csak 8 órán át hallgatja a rádiót, 6,5 órát szán olvasásra, és akár 8,9 órán keresztül számítógépezik... Magyarországon a tévé nézésre szánt heti óraszám átlagosan 30 óra! Egyszóval a tévé családtag, hiánya manapság elképzelhetetlen. Nézzük a híreket, a rajta vetített filmeket. De jól is látjuk?" - merülhet fel bennünk a kérdés.


"Na végre, itt van a mozi minőségű tévéadás, nálam, otthon"

- ez a mondat akár az Ön szájából is elhangozhat, ha HD szolgáltatást vesz igénybe�

HDTV - miért vonzó a néző számára?

A nagyfelbontású televízió (HDTV) elterjedése várhatóan forradalmasítani fogja a televíziózást. Sokan úgy vélik, hogy a minőségbeli javulás legalább akkora mértékű, mint amekkora a színes televíziózás megjelenése volt a fekete-fehér korszakban. Nézzük meg, milyen többletet kaphat egy hagyományos felbontású televízióhoz (SDTV) szokott átlagnéző a nagyfelbontású változattól:

1. A HDTV tartalom minden esetben digitális formában jut el a fogyasztóhoz, tehát a digitális televíziózás minden előnye biztosított az analóggal szemben. Nincs többé szellemkép, zajos kép, a hang közel CD minőségű és akár többnyelvű is lehet. A tévéműsor mellett különféle értéknövelő szolgáltatást kap a néző, aminek legismertebb formája az elektronikus műsorkalauz (EPG).

2. A HDTV kép az SDTV képhez képest legalább kétszeres felbontású vízszintes és függőleges irányban, azaz legalább kétszer annyi képelemből álló oszlopot és sort tartalmaz. A hagyományos (SD - Standard Definition) adás esetén ez kb. 400.000 képpont, HD készülékek és adások esetén ez meghaladhatja a 2 milliót. Ezáltal a kép sokkal részletdúsabb, a kontúrok sokkal élesebbek. A nagyfelbontású képen szinte valósághűen látszanak a tárgyak fantasztikus élményt adva a nézőnek. Ráadásul a HDTV műsorok tipikusan 16:9-es képformátumban kerülnek kisugárzásra, ami sokkal természetesebb az emberi szem számára mint a hagyományos 4:3-as képarány. Különösen sportműsorok, természet- vagy úti-filmek esetén szembetűnő a minőségbeli javulás.

3. A televíziós képet egy bizonyos távolságról kell néznünk ahhoz, hogy a sorstruktúra ne látszódjon. Kiszámítható, hogy SDTV esetén ez a távolság a képmagasság 6x-osa, míg HDTV esetén csak a 3x-osa. SDTV esetén kb. mindössze 13 fokos vízszintes látószögben látjuk a képet, míg HDTV esetén ez az érték kb. 32 fok. Kimutatták, hogy az emberi szem kb. 30 fokos vízszintes látószögben képes a részletek érzékelésére, ami összhangban van a HDTV esetén kapott értékkel. A kisebb nézőtávolság és nagyobb látószög együttesen azt eredményezi, hogy a néző az események részesévé válik, a HDTV lényegében a mozihoz hasonló élményt nyújt.

4. A HDTV adások kísérőhangja tipikusan 5.1-es Dolby Digital, ami szintén elősegíti a moziban tapasztalt élmények megszerzését.

A HDTV műsorok vételéhez természetesen kompatibilis vevő dekóderre (HD set-top box-ra) és HD-Ready logoval ellátott megjelenítő eszközre (tévékészülékre) van szükség. Ez utóbbi legalább 1366x768 pixel felbontású LCD vagy plazmakijelző. Ha valaki ma új televízió vásárlására adja a fejét és megengedheti magának, érdemes a jövő-biztos technológiába áldoznia. A digitális minőség élvezéséhez szükséges továbbá a tévékészüléken található HDMI kimenet is. Meg kell azt is jegyeznünk, hogy a HDMI interfészen keresztül a HD dekóderből kijövő normál (SD) adás is jobb minőségű!

Röviden összefoglalva már nem csak az 5.1-es Dolby hangnak, hanem az elképesztően valósághű képeknek, színárnyalatoknak is örülhetünk, ha HD csatornák láthatóak otthonunkban.

 


Hírek

 • DIGI FILM HD minőségben

  A HBO HD és a Filmbox HD után újabb HD minőségű prémium mozi csatorna érhető el hazánkban, igaz a DIGI Film (HD) a DIGI műholdas és kábelhálózatán érhető el a nagyobb szolgáltatóknál, miközben a DIGI az HBO HD-t és a Filmbox HD-t nem továbbítja. A DIGI Film HD műholdon a 11,823(H) GHz-en, a Sport 1 HD korábbi helyén érhető el. (A Sport 1 HD-t már a UPC Directtől kapják a DIGI TV műholdas előfizetői, így a DIGI Film HD vehette át a felszabadult kapacitást.) A DIGI TV honlapján lévő csomaginformációk alapján a HD változatnak nincs feléra, tehát havi 300 Ft-ért érhető el az SD és HD változat együtt. A DIGI Film HD várhatóan a DIGI TV digitális kábeles hálózatán is elérhető lesz.

 • Radikális változás a Keleti 75 fokos ABS 1 Műholdon
  2014-07-06 10:47:24

  ABS 

  Április végén állt üzembe az ABS2 műhold a keleti 75 fokon  Az új műholdat 2014 februárjában állították végleges röppályára. Ezután rövidesen elkezdődött a csatornák áthelyezése az új műholdra. Az ABS1 műhold sajnos sok helyen nem volt jól vehető, a 75 fokos keleti elhelyezés miatt Magyarországon. A régi ABS1-ről azonban sok ingyenes és kódolt program volt elérhető Oroszországból..

  Az új műholdat azonban a jelenlegi tapasztatok szerint, a régihez képest lényegesen kisebb lesugárzásra állították be, ezért Magyarországon a vétele csak, jóval nagyobb antennával lehetséges. A biztonságos vételhez 120-140 cm -es antennát kell használni, de 100 cm körüli mérettel már működnek egyes  transzponderek.

  Az orosz műsorok európai vétele más műholdakról is lehetséges. A kisebb antennákat jól lehet használni, a Hotbird 5/6 műholdra, ( Moszva 1 csatorna, RTR Planeta stb, a 80-90 cm -es mérettel már jól vehető néhány magyarország felé is sugárzott műsort is, pl. a kelet 53 fok, kelet 5.0 fok. 

   

 • Hány holdról vehetünk adásokat?
  2011-09-10 11:20:42

  Magyaroszágon vételi helytől és antennamérettől függően körül-belül nyolcvan különböző távközlési műhold jeleit lehet fogni. Egy egyszerű, kb. 80-90 cm átmérőjű forgatósparabolaantennával is jó esélyünk van több mint harminc különböző műholdpozícióból több mint ezer szabadonvehető TV adást elcsípni.

 • A műhold őse... Tudta ?
  2011-09-10 11:18:38

  A szovjet Szputnyik—1 volt a Föld első műholdja, az első űreszköz, amelyet a világűrbe juttattak. Felépítését tekintve egy 58 cm átmérőjű, 83,6 kg tömegű alumínium gömb volt, amelynek egyik oldalán négy darab, 2,4 m-es antenna nyúlt hátra.
  A kis műhold rádióadói a mára legendássá vált bip-bip-bip csipogást sugározták, melyet a világ minden táján sikerült fogniuk a rádióamatőröknek (és más, például katonai rádióvevőknek). A Szputnyik-1 1957. október 4-én startolt és 92 nappal később a légkör fékező hatására olyannyira lelassult, hogy visszasüllyedt az atmoszférába elégett. Összesen 1440 keringést teljesített, melynek során 70 millió kilométert tett meg.

 • Változás a Rai 1 2 3 sugárzási transzporderén
  2011-05-30 11:10:18

  2011 május 26.-tól megszűnt a RAI olasz csatornáinak sugárzása a Hot Bird műhold 11.767 Ghz-en . A műsorok új frekvenciára kerültek a Hot Bird műholdon. A beltéri egységeket az új adatok alapján ujra kell programozni.

  Ha gondot jelent a változtatás elvégzése, keressen bizalommal, és megoldjuk a programozást.

  Beállítási adatok

  Pozíció: Hotbird 13° East
  Frekvencia: 10.992 Ghz
  Polarizáció: Vertikális
  Simbol Rate: 27.500
  FEC: 2/3

 • Egy hasznos program...
  2011-03-19 19:58:28

   

  Egy apró de renkívűl hasznos program, hogy antenna vétel, vagy telepítés előtt könnyen megle-hessen határozni, hogy mely irányban található az a műhold amit használnánk.

  satcom.jpg

  Kattints a képre!

 • Földi digitális DVB-T vétel
  2011-03-17 11:25:06

  DVB-T antennák szerelése uj Mpeg4 szabványú tv készülékekhez.

  Beltéri vevővel, régi tipusú televíziókhoz is.

  Set top boxok már 10,000 ft-tol

  Vevőantennák már 6,000 ft-tól

   .

   


 • Akciós műholvevők szereléssel.
  2011-03-17 10:35:30

  Szabadon vehető csatornák vételéhez, műholdvevők telepítése szereléssel együtt.

  antenna_8.jpg

  Felszereléssel 35.000 ft-tól

  60 cm parabola
  Optibox beltéri egység
  Inverto vevőfej
  Fali vagy erkély konzol
  Euroscart kábel
  min 10 méter koax kábel
  Kiszállás, szerelés

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   Asztali nézet