A HD technológia mint minőség!

 

HDTV

 

 

De nézzük csak, mi is az a HD?

 

Mit jelent a HD tévézés?

A HD televíziózás óriási lépés a tévézés történetében, nagyobb váltás, mint negyven éve a fekete-fehér televíziózásról a színes tévére való átállás volt. A HDTV egy teljesen új útja a videojel továbbításának, vételének és megjelenítésének, az így létrejövő kép sokkal élethűbb, mint bármi, amit eddig tévékészülékünkön valaha is láthattunk.

 

Mi áll a technika hátterében?

A HDTV (High-Definition Television) egy olyan televíziós sugárzási norma, amely az eddigi szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet kínál. Az ilyen adás már digitális formában továbbítódik, így a HDTV képe akár ötször részletgazdagabb, mint az eddigi televíziózásban látható képek. A most használatos 16:9-es képarányú tévéken a hagyományos 4:3-as arányú adások torzítva (nyújtva) jelennek meg, azonban a HD sugárzásnál ilyen torzítás nincs! És akkor még nem is beszéltünk a HDTV hangjáról: a HD adás hangja olyan, mintha moziban ülne, 5.1-es Dolby minőségben érkezik a tévékészülékére.

 

HD Ready, Full HD, HD 720p, HD 1080i. Ugye hányszor hallotta mostanában ezeket a kifejezéseket miközben a multimédia izgalmas területére tévedt? Itt a teljesség igénye nélkül az előbbi rövidítések egyszerű megmagyarázására.

Egy kis múltbeli visszatekintés

 

Mint minden technológia a televíziózás is drámai fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Az első igazán egységes, mai napig érvényben lévő európai szabvány (PAL) másodpercenként 25 kép azon belül 576 látható sor megjelenítésére volt képes, a teljes képfelbontáshoz képest csökkentett színinformációval. Technikai hátránya főleg abból fakadt, hogy a kor technikai színvonalához igazodva és a katódsugárcsöves (CRT) kijelzők működési mechanizmusát figyelembe véve lett megtervezve. Továbbiakban erre szabványra SD (Standard Definition) néven hivatkozunk. A megjelenítők és az átviteli technika fejlődésével párhuzamosan felmerült az igény egy a réginél sokkal jobb minőségű képet biztosító televíziós szabványra.


Az első HD (High Definition) specifikációk már az 1980-as évek elején megszülettek Japánban, de a ténylegesen használható, európai igényeket is fegyelembe vevő szabvány DVB néven csak 1998-ban lett véglegesítve. Tulajdonképpen ebben fektették le a HD televíziózás alapjait mely az elődjéhez képest csaknem ötször több képi információ átvitelét hivatott biztosítani.

 

HD és SD jel közti különbségek HD kontra SD:


Míg a hagyományos tv adásnál, 576 sor, azon belül pedig 720 pixel átviteléről beszélhetünk (720x576), addig „sima” HD adás esetén 1280x720, Full HD esetén pedig 1920x1080 pixel kerül átvitelre. Tovább javítja a kép minőségét, hogy mivel a HD adás digitálisan kerül átvitelre, képpontonként lényegesen több (16 bit) színinformáció vihető át. Az már csak hab a tortán, hogy a HD adás oldalaránya 16:9-ben lett definiálva, ami sokkal életszerűbb megjelenítést tesz lehetővé az SD adás 4:3 arányához képest.

 

Szólni kell még a képkiolvasás módja közti különbségről. Az SD vagyis a hagyományos technológia váltottsoros (interlaced) megjelenítést alkalmaz. Itt a kép két fázisban, vagy másképpen fogalmazva váltott sorban fog előállni: először a páratlan (1,3,5 stb.) majd a páros sorok (2,4,6 stb.) képződnek le. Bár így a jelátvitel takarékosnak tekinthető a kép minősége azonban ennek kárát látja, mely különösen gyorsan változó képi tartalom megjelenítésénél lesz észrevehető. A HD adás, a 1080i felbontást kivéve, progresszív megjelenítést alkalmaz, vagyis a kép tartalmát egy fázisban viszi fel, ami sokkal homogénebb vizuális érzetet biztosít.

 

HD Ready:


Az ilyen logókkal ellátott készülékek minimum 720 soros videó jelet kell, hogy megjelenítsenek 16:9 oldalaránnyal. Az eszköznek kompatibilisnek kell lennie a váltottsoros 1080i jellel is, és rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval. Mivel a logó a minimális HD követelményeknek való megfelelést írja elő, ezért előfordulhat hogy az ezzel ellátott készülék nem alkalmas a Full HD-s 1080p jel megjelenítésére

 

HD Ready 1080p vagy Full HD 1080:


Full HDA minimális HD Ready elváráson felül az ilyen logóval ellátott készülékek képesek a 1080p típusú videójelek megjelenítésére valamint biztosítják a 24 kép / másodperc megjelenítési sebességű videóforrások 50 és 60 Hz-en való megjelenítését.Hogy mi a külömbség ?

 

És mi a külömbség?

Ezt az alábbi fotó próbálja illusztrálni, a képek segítségével

 

Minta

 

HDTV

 

Mi szükséges ahhoz, hogy HDTV adásokat lehessen venni műholdról?

 

Először is egy HDTV vételre alkalmas műholdvevő. Természetesen erre ma már több féle típusú készülék is használható.( pl: Topfield 7720 HSCI, Vantage HD 7100 s, Dreambox 800 stb... )  készülék amely mindent tud, ami a HDTV vételhez szükséges. Mivel az adások többsége más és már múholdról érkezik, ezért nem árt forgathaós parabola antennát felszereltetnünk. A tökéletes vételhez legalább 80 cm-es parabola antennát lehet javasolni, de a kellő időjárástartalék miatt nem árt egy jó minőségű 100 cm-es parabola sem. Mivel egy műholdas rendszerben a "leggyengébb láncszem" a parabola antenna lehet, érdemes tényleg kiváló tulajdonságokkal rendelkező aluminium antennát választani.

 

motoros-antenna.jpg amiko_hd.jpg

 

A forgatásról egy DiSEqC forgatómotor tud optimálisan gondoskodni, amelyet külön kábelezés nélkül, (a fejkábelen keresztül) a javasolt műholdvevők képesek automatikusan a megfelelő pozícióba állítani. A tökéletes vételhez a kereskedelemben kapható bármelyik jó minőségű fej megfelel, de az igényesek ebből is a legjobbat választják.

 

HDTV vevők, rendszerek, szerelése javítása

 


................. antennaklinika@hdsnet.hu

Tel :  06 30 222 2912

 

 

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

..

 

.

 

.

 

..

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

..

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

..

 

.

 

 

 

 ...

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

.

Hírek

 • DIGI FILM HD minőségben

  A HBO HD és a Filmbox HD után újabb HD minőségű prémium mozi csatorna érhető el hazánkban, igaz a DIGI Film (HD) a DIGI műholdas és kábelhálózatán érhető el a nagyobb szolgáltatóknál, miközben a DIGI az HBO HD-t és a Filmbox HD-t nem továbbítja. A DIGI Film HD műholdon a 11,823(H) GHz-en, a Sport 1 HD korábbi helyén érhető el. (A Sport 1 HD-t már a UPC Directtől kapják a DIGI TV műholdas előfizetői, így a DIGI Film HD vehette át a felszabadult kapacitást.) A DIGI TV honlapján lévő csomaginformációk alapján a HD változatnak nincs feléra, tehát havi 300 Ft-ért érhető el az SD és HD változat együtt. A DIGI Film HD várhatóan a DIGI TV digitális kábeles hálózatán is elérhető lesz.

 • Radikális változás a Keleti 75 fokos ABS 1 Műholdon
  2014-07-06 10:47:24

  ABS 

  Április végén állt üzembe az ABS2 műhold a keleti 75 fokon  Az új műholdat 2014 februárjában állították végleges röppályára. Ezután rövidesen elkezdődött a csatornák áthelyezése az új műholdra. Az ABS1 műhold sajnos sok helyen nem volt jól vehető, a 75 fokos keleti elhelyezés miatt Magyarországon. A régi ABS1-ről azonban sok ingyenes és kódolt program volt elérhető Oroszországból..

  Az új műholdat azonban a jelenlegi tapasztatok szerint, a régihez képest lényegesen kisebb lesugárzásra állították be, ezért Magyarországon a vétele csak, jóval nagyobb antennával lehetséges. A biztonságos vételhez 120-140 cm -es antennát kell használni, de 100 cm körüli mérettel már működnek egyes  transzponderek.

  Az orosz műsorok európai vétele más műholdakról is lehetséges. A kisebb antennákat jól lehet használni, a Hotbird 5/6 műholdra, ( Moszva 1 csatorna, RTR Planeta stb, a 80-90 cm -es mérettel már jól vehető néhány magyarország felé is sugárzott műsort is, pl. a kelet 53 fok, kelet 5.0 fok. 

   

 • Hány holdról vehetünk adásokat?
  2011-09-10 11:20:42

  Magyaroszágon vételi helytől és antennamérettől függően körül-belül nyolcvan különböző távközlési műhold jeleit lehet fogni. Egy egyszerű, kb. 80-90 cm átmérőjű forgatósparabolaantennával is jó esélyünk van több mint harminc különböző műholdpozícióból több mint ezer szabadonvehető TV adást elcsípni.

 • A műhold őse... Tudta ?
  2011-09-10 11:18:38

  A szovjet Szputnyik—1 volt a Föld első műholdja, az első űreszköz, amelyet a világűrbe juttattak. Felépítését tekintve egy 58 cm átmérőjű, 83,6 kg tömegű alumínium gömb volt, amelynek egyik oldalán négy darab, 2,4 m-es antenna nyúlt hátra.
  A kis műhold rádióadói a mára legendássá vált bip-bip-bip csipogást sugározták, melyet a világ minden táján sikerült fogniuk a rádióamatőröknek (és más, például katonai rádióvevőknek). A Szputnyik-1 1957. október 4-én startolt és 92 nappal később a légkör fékező hatására olyannyira lelassult, hogy visszasüllyedt az atmoszférába elégett. Összesen 1440 keringést teljesített, melynek során 70 millió kilométert tett meg.

 • Változás a Rai 1 2 3 sugárzási transzporderén
  2011-05-30 11:10:18

  2011 május 26.-tól megszűnt a RAI olasz csatornáinak sugárzása a Hot Bird műhold 11.767 Ghz-en . A műsorok új frekvenciára kerültek a Hot Bird műholdon. A beltéri egységeket az új adatok alapján ujra kell programozni.

  Ha gondot jelent a változtatás elvégzése, keressen bizalommal, és megoldjuk a programozást.

  Beállítási adatok

  Pozíció: Hotbird 13° East
  Frekvencia: 10.992 Ghz
  Polarizáció: Vertikális
  Simbol Rate: 27.500
  FEC: 2/3

 • Egy hasznos program...
  2011-03-19 19:58:28

   

  Egy apró de renkívűl hasznos program, hogy antenna vétel, vagy telepítés előtt könnyen megle-hessen határozni, hogy mely irányban található az a műhold amit használnánk.

  satcom.jpg

  Kattints a képre!

 • Földi digitális DVB-T vétel
  2011-03-17 11:25:06

  DVB-T antennák szerelése uj Mpeg4 szabványú tv készülékekhez.

  Beltéri vevővel, régi tipusú televíziókhoz is.

  Set top boxok már 10,000 ft-tol

  Vevőantennák már 6,000 ft-tól

   .

   


 • Akciós műholvevők szereléssel.
  2011-03-17 10:35:30

  Szabadon vehető csatornák vételéhez, műholdvevők telepítése szereléssel együtt.

  antenna_8.jpg

  Felszereléssel 35.000 ft-tól

  60 cm parabola
  Optibox beltéri egység
  Inverto vevőfej
  Fali vagy erkély konzol
  Euroscart kábel
  min 10 méter koax kábel
  Kiszállás, szerelés

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   Asztali nézet