A DVB-T-ről az utóbbi időben egyre többet lehet hallani. Sokak számára az egész megfoghatatlan, nem értelmezhető, mit is jelenthet ez a pár betűjelzés.


Ezen az oldalon igyekszünk röviden megismertetni Önökkel, hogy mi is lehet ez a DVB-T?! A televízió adás és vételtechnikában egyre nagyobb szerephez jut a digitális szó, amely már az élet minden területére kiterjed.Az analóg rendszereket, amelyek most még üzemben vannak, hamarosan a digitális váltja fel.


A digitális átállással kapcsolatban ugyan egyre több biztos adat jelenik meg, de sok a bizonytalan tényező is. Az NHK (Nemzeti Hírközlési Hivatal) még ez év nyarán, nyár vége felé elkészíti és nyilvánosságra hozza a pályázat végső formáját előkészítő vitaanyagot. A legfontosabb az, hogy az Országgyülés elfogadta a végső céldátumot 2012-t, amikoris megszűnik a hagyományos sugárzású televíziós adás.


Tehát törvény az már van. Jön a multiplex pályáztatás, eredményhírdetés és előzetesen annyit tudni, hogy az első országos lefedettségű multiplexen az M1, M2, a Duna,TV, Hír TV és az ATV mellett várhatóan négy kereskedelmi csatorna kap majd helyet. A Viasat3 mindenképpen rajta kíván lenni és valószínű, hogy az RTL Klub és a TV2 is, habár nekik egyenlőre az analógon a koncessziós szerződés lejárásáig helyük biztosított. Így van ez az analóg műholdas adásnál is, számuk fokozatosan csökken, a digitálisoké nő és lassan ez válik megszokottá.A földfelszini adások egyenlőre még nálunk analóg üzemben működnek(a kisérleti adások kivételével), de nincs messze az idő, amikor az egész ország területén már a digitális fog működni.

 

 

sd_hd-kep.jpg

 

A DVB-T rövidítés (Digital Video Brodcast- Terrestriál) tulajdonképpen a földfelszíni digitális adások rövidítése. Létezik DVB-S (műholdas) DVB-C(kábeltévé) megjelölés is.A új adás nagy lehetőségeket kínál, mivel a meglévő frekvenciákon több műsor egyidejű vételét teszi lehetővé, tehát gazdaságosabban ki lehet használni a kiosztott frekvenciákat. Úgy képminőségben mint hangminőségben gyökeres fordulat következik be.Hazánkban 2004 október 12-én indította el az Antenna Hungária két térítésmentesen vehető multiplex üzemszerű sugárzását. Budapesten a 43-as és 51-es UHF csatornán és a Kabhegyen a 64-es UHF csatornán.Jelenleg mindkét multiplexben a három közszolgálati adó az mtv. m2 és a DUNA TV műsora vehető.Mivel ez egy korszerűbb szolgáltatás is egyuttal, ehhez tartozik egy (EPG) azaz egy elektonikus műsorkalauz, amely már a digitális műholdas adásoknál megszokott, de ugyanígy működik az un.superteletext is. Az ország többi részén még nincs lehetőség a vételre, de a most működőknek adóknak is a hatótávolsága nem nagy. A kabhegyi kb. 40km-es körzetben fogható, de a gyakorlat mást mutat, mivel ettől nagyobb távolságban is beszámoltak a DVB-T vételéről. Ausztriában a közelmúltban helyeztek üzembe adókat, amelyeket a határ régiójában lakók vehetnek.

 

kulcsrakesz-kulcs.jpg

A DVB-T-ről az Antenna Hungária oldalán teljes kimerítő képet kaphatunk.Mi inkább a gyakorlati oldalát igyekszünk megcélozni.

 

Mi kell a vételhez?

 

Először is szükséges egy vevőkészülék, akárcsak a műholdvevőknél, amely veszi az antennáról beérkező jeleket és átalakítja olyan jellé, amelyet az analóg tv. készülékünk képes venni. Kell egy antenna, amely az adó közelében akár egy szobai antenna is lehet, de nagyobb távolságban már kell egy jóminőségű tetőantenna is. Ezekről az alábbiakban fogunk részletes kitekintést adni. Ezeket az antennákat az jellemzi, hogy a felsőbb frekvenciákon mint pl. a kabhegyi adó a 64-es csatornán üzemel, a legnagyobb antennanyereséget itt produkálják.Természetesen ezek az antennák analóg vételnél is alkalmazhatók, sőt megnövelt nyereségük folytán a képminőség is javulni fog.


Elsőként egy olyan szobaantennát mutatunk be, amelyet kimondottan erre a célra gyártottak. Signal márkanevű és erősítővel rendelkezik, benne pedig olyan szűrőket is találunk, amelyek a különböző a vételre esetleg zavaró hatással levő zavarokat kiszűri pl. GSM zavarok. Ez a szobaantenna alkalmas a mostani analóg adások vételére is, kivitele pedig önmagáért beszél.

 

Természetesen szobaantennákból óriási a felhozatal és jó tudni, csak ott lehet használni, ahol az adóállomás lehetőleg közel van és a jelszint megfelelő. Ott, ahol ez meg van, ott akár az olcsóbbik passzív, erősítő nélküli szobaantenna is jó képet fog adni.


Ahol viszont az adóállomás távolabb van, ott feltétlen külső antennára lesz szükség. Tehát azok az antennák, amelyek lekerültek a tetőről, azok most valószínű, hogy ismét felszerelésre kerülnek. De itt ajánlatos már olyan antennát felszerelni, amely valóban minden tekintetben megfelel a kívánalmaknak. Nyeresége különösen a felsőbb frekvenciákon az UHF V-ös sávban jó legyen, stabil, statikailag elfogadható legyen és nem utolsó szempont a műszaki paramétereken túl, az esztétika is. A külső antennánál célszerű arra gondolni, hogy esetleg több vételi helyet kell kialakítani és ehhez még kapcsolódnak erősítő és osztó szerelvények. Bemutatunk itt egy sokak számára még nem ismert új fejlesztésű DVB-T antennát, amelyet Németországban elég sokan használnak és kitűnő paraméterekkel rendelkezik.

 

De találhatunk további DVB-T antennákat is, amelyeknek közös tulajdonsága, hogy a fedettség és a gyors szerelés érdekében a szimmetrizálók, vagy balun transzformátorok kivezetése F csatlakozós kivitelben készülnek. Az UHF sávon kívül továbbra is igénybe fogják venni a telvízió VHF tartományát is ezért találhatnak néhány antenna ajánlatot, amelyek kiváló minőségűek a szlovén Inglar antennagyár remekei.

 

Miután sikeres volt az antenna kiválasztása jöhet a szerelés, amelyet körültekintően kell elvégezni. Természetesen kényelmesebb megbízni szakembert ebből a célból, mert valószínű, hogy több antennát szerelt már és meg vannak az eszközei a szereléshez.A jelszint bemérésére vannak nagyon komoly műszerek, de igen egyszerű és olcsó beállító műszer is létezik, amelyet kimondottan a DVB-T jelek mérésére fejlesztettek ki.

A megfelelő jelszint beállítása után, amennyiben több vételi hely kialakítása válik szükségessé, úgy felszerelésre kerülhet az erősítő, amelyet célszerű mindig az antenna közelében elhelyezni. Amennyiben több antenna is került felszerelésre, olyan erősítőt érdemes kiválasztani, amelyik adott esetben kültérben is elhelyezhető és több bemenettel rendelkezik, valamint távtáplálási lehetőség is adott. Abban az esetben, ha csak egy vételi hely lesz, az antenna levezetése egyből mehet a DVB-T beltérihez.


Tény és való, hogy ezzel az új technikával újabb dolgok elé is nézünk az otthoni vétel kialakításánál. Eddig megszoktuk, hogy felszerelünk egy antennát és beteszünk egy erősítőt és elosztjuk 2 vagy többfelé és mindenki azt néz a vehető földi műsorokból amit akar egymástól függetlenül. Ez a helyzet a DVB-T-nél kicsit meg fog változni. Ahány vételi helyet ki akarunk alakítani és azt üzemszerűen is fogjuk használni tv készülékkel ellátva,  annyi DVB-T vevőegységet kell használnunk. Tehát két tv-hez két beltéri szükséges, hogy egymástól függetlenül nézhessünk különböző műsorokat.Nagyon nem kell megijedni, mert ezek az egyszerűbb készülékek már nagyon kedvező áron elérhetők.Ami fontos a vételi helyek kialakítása szakszerűen történjen. Ahol kültéri antenna szükséges ott passzív antennát alkalmazva egy erősítőt közbeiktatva a jelet megerősítjük, majd annyifelé osztjuk, ahány vételi helyet kívánunk kialakítani. De nem elhanyagolható a kábel megválasztása sem, mert általában sokan ezen spórolnak, holott az egyik legfontosabb eleme a házhálózatnak.

 

Célszerű kis csillapítású, kis veszteségű kábelt alkalmazni. Itt amennyiben lehet ne spóroljunk, mert ez vissza szokott ütni. Egy nagyon jól bevált és
Miután a vételi helyek ki vannak alakítva, lehet beszerezni a dobozokat, azaz a beltéri vevőegységeket, amelyekből ma már elmondható, hogy bőséges a kínálat.

Hírek

 • DIGI FILM HD minőségben

  A HBO HD és a Filmbox HD után újabb HD minőségű prémium mozi csatorna érhető el hazánkban, igaz a DIGI Film (HD) a DIGI műholdas és kábelhálózatán érhető el a nagyobb szolgáltatóknál, miközben a DIGI az HBO HD-t és a Filmbox HD-t nem továbbítja. A DIGI Film HD műholdon a 11,823(H) GHz-en, a Sport 1 HD korábbi helyén érhető el. (A Sport 1 HD-t már a UPC Directtől kapják a DIGI TV műholdas előfizetői, így a DIGI Film HD vehette át a felszabadult kapacitást.) A DIGI TV honlapján lévő csomaginformációk alapján a HD változatnak nincs feléra, tehát havi 300 Ft-ért érhető el az SD és HD változat együtt. A DIGI Film HD várhatóan a DIGI TV digitális kábeles hálózatán is elérhető lesz.

 • Radikális változás a Keleti 75 fokos ABS 1 Műholdon
  2014-07-06 10:47:24

  ABS 

  Április végén állt üzembe az ABS2 műhold a keleti 75 fokon  Az új műholdat 2014 februárjában állították végleges röppályára. Ezután rövidesen elkezdődött a csatornák áthelyezése az új műholdra. Az ABS1 műhold sajnos sok helyen nem volt jól vehető, a 75 fokos keleti elhelyezés miatt Magyarországon. A régi ABS1-ről azonban sok ingyenes és kódolt program volt elérhető Oroszországból..

  Az új műholdat azonban a jelenlegi tapasztatok szerint, a régihez képest lényegesen kisebb lesugárzásra állították be, ezért Magyarországon a vétele csak, jóval nagyobb antennával lehetséges. A biztonságos vételhez 120-140 cm -es antennát kell használni, de 100 cm körüli mérettel már működnek egyes  transzponderek.

  Az orosz műsorok európai vétele más műholdakról is lehetséges. A kisebb antennákat jól lehet használni, a Hotbird 5/6 műholdra, ( Moszva 1 csatorna, RTR Planeta stb, a 80-90 cm -es mérettel már jól vehető néhány magyarország felé is sugárzott műsort is, pl. a kelet 53 fok, kelet 5.0 fok. 

   

 • Hány holdról vehetünk adásokat?
  2011-09-10 11:20:42

  Magyaroszágon vételi helytől és antennamérettől függően körül-belül nyolcvan különböző távközlési műhold jeleit lehet fogni. Egy egyszerű, kb. 80-90 cm átmérőjű forgatósparabolaantennával is jó esélyünk van több mint harminc különböző műholdpozícióból több mint ezer szabadonvehető TV adást elcsípni.

 • A műhold őse... Tudta ?
  2011-09-10 11:18:38

  A szovjet Szputnyik—1 volt a Föld első műholdja, az első űreszköz, amelyet a világűrbe juttattak. Felépítését tekintve egy 58 cm átmérőjű, 83,6 kg tömegű alumínium gömb volt, amelynek egyik oldalán négy darab, 2,4 m-es antenna nyúlt hátra.
  A kis műhold rádióadói a mára legendássá vált bip-bip-bip csipogást sugározták, melyet a világ minden táján sikerült fogniuk a rádióamatőröknek (és más, például katonai rádióvevőknek). A Szputnyik-1 1957. október 4-én startolt és 92 nappal később a légkör fékező hatására olyannyira lelassult, hogy visszasüllyedt az atmoszférába elégett. Összesen 1440 keringést teljesített, melynek során 70 millió kilométert tett meg.

 • Változás a Rai 1 2 3 sugárzási transzporderén
  2011-05-30 11:10:18

  2011 május 26.-tól megszűnt a RAI olasz csatornáinak sugárzása a Hot Bird műhold 11.767 Ghz-en . A műsorok új frekvenciára kerültek a Hot Bird műholdon. A beltéri egységeket az új adatok alapján ujra kell programozni.

  Ha gondot jelent a változtatás elvégzése, keressen bizalommal, és megoldjuk a programozást.

  Beállítási adatok

  Pozíció: Hotbird 13° East
  Frekvencia: 10.992 Ghz
  Polarizáció: Vertikális
  Simbol Rate: 27.500
  FEC: 2/3

 • Egy hasznos program...
  2011-03-19 19:58:28

   

  Egy apró de renkívűl hasznos program, hogy antenna vétel, vagy telepítés előtt könnyen megle-hessen határozni, hogy mely irányban található az a műhold amit használnánk.

  satcom.jpg

  Kattints a képre!

 • Földi digitális DVB-T vétel
  2011-03-17 11:25:06

  DVB-T antennák szerelése uj Mpeg4 szabványú tv készülékekhez.

  Beltéri vevővel, régi tipusú televíziókhoz is.

  Set top boxok már 10,000 ft-tol

  Vevőantennák már 6,000 ft-tól

   .

   


 • Akciós műholvevők szereléssel.
  2011-03-17 10:35:30

  Szabadon vehető csatornák vételéhez, műholdvevők telepítése szereléssel együtt.

  antenna_8.jpg

  Felszereléssel 35.000 ft-tól

  60 cm parabola
  Optibox beltéri egység
  Inverto vevőfej
  Fali vagy erkély konzol
  Euroscart kábel
  min 10 méter koax kábel
  Kiszállás, szerelés

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

  .

   Asztali nézet