Mit jelent Önnek !?

 

A hagyományos SD, és a HD mint kép?
Napjainkban szabadidőnk eltöltésében a televíziózás fontos szerepet játszik. Kimutatások szerint az átlag világpolgár heti 16,6 órát tölt tévénézéssel, míg csak 8 órán át hallgatja a rádiót, 6,5 órát szán olvasásra, és akár 8,9 órán keresztül számítógépezik... Magyarországon a tévé nézésre szánt heti óraszám átlagosan 30 óra! Egyszóval a tévé családtag, hiánya manapság elképzelhetetlen. Nézzük a híreket, a rajta vetített filmeket. De jól is látjuk?" - merülhet fel bennünk a kérdés.


"Na végre, itt van a mozi minőségű tévéadás, nálam, otthon"

- ez a mondat akár az Ön szájából is elhangozhat, ha HD szolgáltatást vesz igénybe�

HDTV - miért vonzó a néző számára?

A nagyfelbontású televízió (HDTV) elterjedése várhatóan forradalmasítani fogja a televíziózást. Sokan úgy vélik, hogy a minőségbeli javulás legalább akkora mértékű, mint amekkora a színes televíziózás megjelenése volt a fekete-fehér korszakban. Nézzük meg, milyen többletet kaphat egy hagyományos felbontású televízióhoz (SDTV) szokott átlagnéző a nagyfelbontású változattól:

1. A HDTV tartalom minden esetben digitális formában jut el a fogyasztóhoz, tehát a digitális televíziózás minden előnye biztosított az analóggal szemben. Nincs többé szellemkép, zajos kép, a hang közel CD minőségű és akár többnyelvű is lehet. A tévéműsor mellett különféle értéknövelő szolgáltatást kap a néző, aminek legismertebb formája az elektronikus műsorkalauz (EPG).

2. A HDTV kép az SDTV képhez képest legalább kétszeres felbontású vízszintes és függőleges irányban, azaz legalább kétszer annyi képelemből álló oszlopot és sort tartalmaz. A hagyományos (SD - Standard Definition) adás esetén ez kb. 400.000 képpont, HD készülékek és adások esetén ez meghaladhatja a 2 milliót. Ezáltal a kép sokkal részletdúsabb, a kontúrok sokkal élesebbek. A nagyfelbontású képen szinte valósághűen látszanak a tárgyak fantasztikus élményt adva a nézőnek. Ráadásul a HDTV műsorok tipikusan 16:9-es képformátumban kerülnek kisugárzásra, ami sokkal természetesebb az emberi szem számára mint a hagyományos 4:3-as képarány. Különösen sportműsorok, természet- vagy úti-filmek esetén szembetűnő a minőségbeli javulás.

3. A televíziós képet egy bizonyos távolságról kell néznünk ahhoz, hogy a sorstruktúra ne látszódjon. Kiszámítható, hogy SDTV esetén ez a távolság a képmagasság 6x-osa, míg HDTV esetén csak a 3x-osa. SDTV esetén kb. mindössze 13 fokos vízszintes látószögben látjuk a képet, míg HDTV esetén ez az érték kb. 32 fok. Kimutatták, hogy az emberi szem kb. 30 fokos vízszintes látószögben képes a részletek érzékelésére, ami összhangban van a HDTV esetén kapott értékkel. A kisebb nézőtávolság és nagyobb látószög együttesen azt eredményezi, hogy a néző az események részesévé válik, a HDTV lényegében a mozihoz hasonló élményt nyújt.

4. A HDTV adások kísérőhangja tipikusan 5.1-es Dolby Digital, ami szintén elősegíti a moziban tapasztalt élmények megszerzését.

A HDTV műsorok vételéhez természetesen kompatibilis vevő dekóderre (HD set-top box-ra) és HD-Ready logoval ellátott megjelenítő eszközre (tévékészülékre) van szükség. Ez utóbbi legalább 1366x768 pixel felbontású LCD vagy plazmakijelző. Ha valaki ma új televízió vásárlására adja a fejét és megengedheti magának, érdemes a jövő-biztos technológiába áldoznia. A digitális minőség élvezéséhez szükséges továbbá a tévékészüléken található HDMI kimenet is. Meg kell azt is jegyeznünk, hogy a HDMI interfészen keresztül a HD dekóderből kijövő normál (SD) adás is jobb minőségű!

Röviden összefoglalva már nem csak az 5.1-es Dolby hangnak, hanem az elképesztően valósághű képeknek, színárnyalatoknak is örülhetünk, ha HD csatornák láthatóak otthonunkban.